Serwis synchroniczny łączy ze sobą wszystkie rodzaje serwisów francuski, angielski, niemiecki oraz rosyjski. To sztuka serwisu kelnerskiego, którego formę, styl i zasady warunkują: ubiór kelnerów, odpowiednia zastawa stołowa oraz mistrzowskie umiejętności. Ważna jest również odpowiednia liczba kelnerów odpowiadająca liczbie gości zasiadających przy obsługiwanym stole. Polega on na jednoczesnym serwowaniu wszelkich potraw jednocześnie.
Tymczasem na stołach naszych Gości czeka już przystawka mile faule z chleba fitness podawane z awokado oraz wędzonym łososiem. Mieliśmy okazję poćwiczyć tuż przed rozpoczęciem serwowania dania głównego.
CIEKAWOSTKA: Istnieje jeszcze jeden z dawien dawna niestety zapomniany specyficzny serwis polski. Analizując terminologie języka polskiego możemy wyróżnić dwa pojęcia: „potrawa” i „danie”. Ten pierwszy oznacza składnik główny wraz z dodatkami. Ten drugi oznacza historycznie całe „podanie”, a więc wszystko (wiele różnych dodatków i zakąsek), co zostało przewidziane do danej potrawy na stół. Tak, więc, serwis polski oznacza kilka, (co najmniej kilka) podań. Po zjedzeniu pierwszego dania zmienia się wszystko na stole (łącznie z obrusem i ozdobami stołu) – podaje się nowe dodatki i zakąski – zastawia się, zatem cały stół od nowa